Transferi Üzerine #6 Umut Nayir

Transfer çalışmalarına hızla devam ettiğimiz şu günlerde, Beşiktaş'ın gündemine 2 Temmuz günü yani bugün yeni bir forvet girdi. Göztepe'nin, Süper Lig'e çıkmasında büyük emeği olan, geçen sezon da Ankaragücü'nü Süper Lig'e taşıyan Hukuk Fakülteli forvet Umut Nayir'i yazacağım. Keyifli okumalar...





28 Haziran 1993 tarihinde Kayseri'de dünyaya gelen Umut'un ilk profesyonel kulübü Ankaragücü altyapısı oldu. Temmuz 2012'den, Şubat 2015'e kadar Ankaragücü forması giyen Umut Nayir, bu tarihten sonra Osmanlıspor'un futbolcusu oldu. Osmanlıspor'un hedefleri içerisinde bulunmayan ama kiralık olarak gittiği Yeni Malatyaspor, Göztepe ve Ankaragücü takımlarına gönülveren taraftarların ilgi odağı haline gelen bir oyuncuydu kendisi. Tipik Türk futbolcularından olmayan Umut'un, Ankara Üniversitesi'nde Hukuk okuduğunu söyleyelim. Sosyal medyada gerek NBA gerek siyasete dair yaptığı yorumlar onu farklı kılan bir başka etken.

2012/13 sezonunda Ankaragücü formasıyla çıktığı 18 maçta 1 golü bulunuyor. Kariyer sezonlarından bir tanesini yaşadığı sezonlardan bir tanesi 2013/14 sezonu olarak dikkat çekiyor. İkinci Lig Kırmızı Grup'ta 33 maçta 21 gol atan Umut, takip eden sezonda 28 maçta 13 gol attı. 2015/16 sezonu Ankaragücü kariyerinden koptuğu dönemlerden bir tanesiydi, 2015/16 sezonundaki istatistiği ise oynadığı 25 maçta 7 gol ve 1 asist.

Göztepe'nin, Süper Lig'e çıkmasında Adis Jahovic'ten sonra en büyük yardımı Umut Nayir'in yaptığını söylemek yanlış olmaz. 2016/17 sezonunda Göztepe formasıyla 35 maça çıkan oyuncu 18 gol atmış durumdaydı.

Göztepe kariyeri 1 sezon ile sınırlı kalsa da gerek okul durumu gerek Ankaragücü'nün Süper Lig için yaptığı atılım onu tekrardan Ankaragücü'ne taşıyacak vaziyetteydi. Başkent ekibinin tekrardan Süper Lig'e adını yazdırabilmesi için altyapısından yetiştirdiği Umut Nayir'i kadroya almak ise başlı başına mantıklı bir hamle olarak gözüküyordu ki bekledikleri oldu diyebiliriz. Geçtiğimiz sezonu Ankaragücü formasıyla 32 maça çıkan Umut, 14 gol ve 3 asist yaparak takımını Süper Lig'e taşıdı.

Osmanlıspor'un onu hiç kullanmaması garipsenecek bir durum olarak yorumluyorum ben. Kendisi de böyle yorumlamış olacak ki 2017 Haziran ayının son haftasında Osmanlıspor ile sözleşmesini tek taraflı fesh ettiğini duyurdu.

Nasıl bir oyuncu?

Umut Nayir'in boyu 1.91 olarak kayıtlara geçmiş. Zaten saha içinde de fiziğini iyi kullandığını görüyorduk. Pivot özellikli bir oyuncu olarak yorumlayabiliriz, hava toplarında etkili, ceza sahası içinde skor bulabilme oranı standardın üstünde. Sağ ayağını kullandığını fakat sol ayağının da etkili olduğunu belirteyim. Hız ve atiklik konusunda büyük problemler yaşıyor ki zaten bu onun en büyük problemi diyebilirim.

Genel olarak mücadelen kesinlikle kaçmayan fakat dengesizlik yapmayan bir oyuncu, özellikle alt liglerde fiziksel üstünlükle oynanan maçlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Oradaki fiziksel mücadeleye cevap verebilmiş ve başarı olabilmiş bir profil. Onun için en büyük handikap Süper Lig seviyesinde maçlarının olmaması, işte bunu zamanla aşabileceğini düşünüyorum.

Beklentiyi doğru ayarlamak

Sizlerin beklentisi nasıldır bilemem fakat benim beklentim üçüncü forvet rolü için Umut Nayir'in mantıklı bir hamle olacağı yönünde. Konuyu biraz daha açarsam: Beşiktaş takımının forvet rotasyonunda an itibariyle 4 oyuncu olduğunu biliyoruz. Bunlar Negredo, Love, Larin ve Mustafa Pektemek. Bu sezon sadece lig ve Avrupa maçlarının olacağını düşünürsek bu sayı hem fazla hem de nitelik açısından negatif durumda. Negredo, Love ve Pektemek'in ayrıldığı durumda maaş bütçesinde 7.7 Milyon Euro'luk bir tasarruf yapmış olacağız. Burada ''acaba mı?'' dedirtmeyecek bir forvet transferi ile birlikte maksimum 1 Milyon Liralık bir maaş ile Umut Nayir için beklentiyi doğru ayarlamış oluyoruz.

Üçüncü santrafor olarak gelip, yedek kalmayı dert etmeyecek ve mental anlamda da takımdaki diğer genç oyuncular ile birlikte kolej havasını yaratabilecek bir profil Umut Nayir. Taraftarın gönlüne girebilecek bir oyuncu olmasının yanında Şenol Güneş'in de onun pivot yetenekleri ile neler yapacağını merakla bekliyorum. Hayırlı olsun...



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.