#1 Ryan Babel'in durumu

Beşiktaş 2018-19 sezonuna girerken, oyuncularımıza da teklifler geliyor ya da teklif geldiği yazılıyor. İşte bu isimler hakkında bir yazı dizisi oluşturmayı hedefliyorum, oyuncuların kalması veya gitmesi tabii ki hocanın ve yönetimin takdiridir fakat konuşulmaya değecek olan konular olarak görüyorum.





Bugün Ryan Babel ile alakalı transfer haberleri gördük. Bunun net şekilde doğru olduğunu söyleyebilirim, medyaya yansıdığı gibi 8 Milyon Euro değil fakat 5-6 Milyon Euro'luk bir teklif var. Bu teklif Brezilya'nın Flamengo kulübünden, Beşiktaş yönetimine iletildi. Fakat teklifin geri çevrildiğini söyleyeyim.

Ryan Babel'i Liverpool zamanından biliyoruz, özellikle Türkiye'ye geldiği 2013 yılında da Kasımpaşa takımındaki performansı bu transferin yapılması adına sağlam donelere sahipti. 2013/14 sezonunda çıktığı 30 maçta 5 gol 7 asist yapan Babel, takip eden sezonda 29 maça çıkıp 9 gol 5 asist yaptı. Ardından gittiği Al Ain ve Deportivo kulüplerinde bekleneni veremese de Beşiktaş kariyeri onun adına yeniden bir çıkış oldu.

Beşiktaş kariyerine 2016/17 sezonunun devre arasında başladı. Bu sezon sonunda ise 25 maça çıkıp 8 gol ve 4 asist yaparak üst üste ikinci şampiyonlukta katkı veren önemli isimlerden bir tanesi olmuştu. 2017/18 sezonu Beşiktaş açısından kötü geçse de Ryan Babel formunun zirvesine çıkmayı başarmış ve yeniden milli takıma seçilmişti. 45 maça çıkıp 15 gol 7 asist yapan Ryan Babel, aynı zamanda Beşiktaş takımındaki tek sol açık oyuncusu olarak sezonu tamamlamıştı.

Kanat rotasyonunu ikiye ayırmak gerekiyor. Ana mevkisi sağ açık olan bir oyuncu sol açıkta farklı performanslar verebiliyor. Farklı performanstan kastım ise oyun şeklinin değişmesinden ötürü. Beşiktaş takımının oyuncu grubunda:
- Ricardo Quaresma
- Ryan Babel
- Jeremain Lens
- Gökhan Töre
- Orkan Çınar
kanatta oynayabilen oyuncular bu isimler olarak dikkat çekiyor. Kanat rotasyonunu ikiye ayırdığımız takdirde sol kanat rotasyonunda oynayabilen tek oyuncumuz ise bu yazıya konu olan Ryan Babel.

Özellikle Şenol Güneş'in de gerçekten elini kuvvetlendiren bir oyuncu olarak görüyorum ben Babel'i, zira Adriano ve Negredo'nun oyununda yardımcı rolü üstlenmesi için görev verilen ilk isim Ryan Babel'di. ''Neden Adriano?'' sorusunu duyar gibiyim. Şöyle açıklayayım: Adriano'nun bu kadar iyi oynamasının temel sebeplerinden bir tanesi Ryan Babel'in salt hücumu düşünmemesi; geriye yardıma gelen, önündeki hücum oyuncusunu ve savunma bekini takip eden bir oyuncu kendisi. İşte bu sebeplerden ötürü Adriano'nun temposu 90 dakikayı kaldırabiliyor, eğer Adriano'nun önünde Quaresma'nın oynadığı düşünürsek; tıpkı Gökhan Gönül'de olduğu gibi Adriano'da da homurdanmalar olacaktı.

Beşiktaş takımında -bence- satılmaması gereken 3 oyuncu var:
1- Ryan Babel
2- Gary Medel
3- Adriano

Bu oyuncuların verdikleri ve vermiş olacağı şeyler sadece performans odaklı değil. Büyük bir aidiyet duygusu ve takımdaki pozitif ortama da ekstra katkıları var. Sırf bu açıdan bile Ryan Babel için çift rakamlara çıkılmayan teklifleri okumadan reddetmeliyiz diye düşünüyorum. Eğer çift rakamlı transfer teklifi geldi ve Ryan Babel tipinde hocanın istediği bir oyuncu transfer edilecekse o zaman teklifin düşünülmesi taraftarıyım. Fakat burada da problem yaşayacağımızı düşünüyorum zira sol açık rotasyonunda Ryan Babel varken bile ben en azından bir oyuncu transferinin olmasının şart olduğunu düşünüyorum. Babel ayrılırsa bu sayı 2 olacak ki bir tanesinin koşulsuz şartsız ''acaba mı?'' dedirtmeyecek bir isim olması gerekiyor.

Duruma bir de Babel açısından bakmak istiyorum. Ryan Babel'in, İstanbul'da mutlu olduğu ve Beşiktaş ile 2019 Haziran'ın da bitecek olan sözleşmesini yenilemek istediğini biliyorum. Fakat -işte burası çok önemli- takımda yüksek maaş alan ve performans anlamında istenileni veremeyen oyuncular var: Negredo, Love, Pektemek, Veli, Aras gibi.
İşte bu oyunculardan ötürü Ryan Babel, şuan ki kontratının 2 katı fazlasını istiyor. Şuan ki kontratının senelik 2.1 Milyon Euro olduğunu biliyoruz. Bunun 2 katı en kötü 4 Milyon Euro olarak hesaplarsak mevcut Euro kurunda böyle bir zam yapılması imkansız. Fakat şöyle bir yola gidilerek oyuncunun homurdanmasını en aza indirebiliriz: Maaş/performans dengesinde maaşı yüksek ama performansı düşük olan oyuncuları elden çıkardığımız takdirde oluşacak maaş bütçesinde epey rahatlayacağız. Bu noktada Ryan Babel'e bir zam yapılabilir fakat bu zam maksimum 2.8 Milyon Euro ve 2 yıl ile sınırlı olmalı.

Yazıya şöyle noktayım: Ben Ryan Babel'in en azından mevcut kontratını tamamlamasını istiyorum. Zira biz onu bonservissiz aldık ve eğer ayrılacaksa bile bizim herhangi bir zararımız olmayacak. Çift rakamlı teklif gelmediği takdirde Ryan Babel ile devam edilmesi taraftarıyım...



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.