2018/19 sezonu transfer dönemi sona erdi

Ve nihayet 3 aylık transfer dönemi sona erdi. Beşiktaş'ın yaptığı transferleri kısaca değerlendirerek ortaya çıkan kadronun neler yapabileceğini ve kadro planlamasını değerlendirmek adına böyle bir yazı yazma gereği duydum. Keyifli okumalar.






Beşiktaş için bir transfer sezonu daha kapandı. Sözleşmesi önümüzdeki sezonun bitiminde sona erecek olan Fabricio'ya gelen teklifin değerlendirilmesini doğru buluyorum bunun yanında ise yerine Loris Karius gibi yetenekli bir kalecinin transfer edilmesi bence transfer döneminin en mantıklı hamlelerinden biriydi. Oyun anlamında ofansif oyun kurucu rolünde her ne kadar Talisca bir oyun kurucu olmasa da o rolde bir eksiklik vardı ve transferin döneminin sona ereceği günü Adem Ljajic ile bu boşluğu doldurmak da gayet doğru hamleydi. Artık 33 yaşına gelen ve bonservis anlamında 4.5 Milyon Euro'yu geri çeviremeyeceğimiz noktada Dusko Tosic'in satılmasını da doğru buluyorum. Forma şansı bulmakta zorluk yaşayacağı belli olan Mitrovic'in ise 3.5 Milyon Euro karşılığında gönderilmesi mali tabloda zarar yazsa da ben bu hamlenin de doğru olduğu kanaatindeyim.
Sözleşmesi sona eren Pedro Franco ve eski takımı Dynamo Kiev'e gönderilen Boyko'nun da ayrılması yabancı sınırı açısından doğru transfer çıkışlarıydı. Kontratının bitmesine bir yıl kala, yaklaşık 3 sezondur sakat geçiren Veli Kavlak ile sözleşmenin fesh edilmesi de taraftarın sinir uçlarına faydalı geldi. Savunma rotasyonunda sayısal anlamda eksilen oyuncu grubumuzda ise Enzo Roco transferi sağlıklıydı. Maliyetinin beklentiyi arttırmadığı bir transfer olduğunu düşünüyorum. Merkez orta sahada ve sağ bekte forma giyebilen aynı zamanda da Ümit Milli Takımın orta sahalarından olan Dorukhan Toköz'ü yapılanma anlamında düşündüğümüzde sözleşmesi sona ermişken almak bence mantıklıydı. Yine yapılanma anlamında düşündüğümüzde Cenk Tosun'un ardından tekrar o düşünceler bizi sevkedecek Güven Yalçın transferi de yine mantıklı hamlelerden bir tanesiydi. Neden alındığını anlamadığım ama neden gönderildiğini anladığım oyunculardan bir tanesi Umut Nayir. Transfer döneminin ortalarında takıma kazandırılan ve forvetteki Türk rotasyonunda Mustafa Pektemek'in yerine transfer edildiğini düşündüğüm Umut Nayir, transfer döneminin son gününde Mustafa Pektemek'in gitmemekte ısrar ettiğinden dolayı Bursaspor'a kiralanmış durumda. Kanat rotasyonunun geniş olmasından mütevellit Orkan Çınar'ın kiralanması mantıklıydı ancak Aras Özbiliz'in bonservisiyle birlikte gitmesini isterdim.

Şenol Güneş'in yaptığı ilk basın toplantısında öncelik olarak sağ bek transferini istiyorum düşüncesinden hareketle bu mevkiye transfer yapılmamasının mantıklı bir açıklamasının olmadığını düşünüyorum. Forvet transferi konusunda Negredo'nun aldığı yüksek maaş, Vagner Love ve Mustafa Pektemek'in gitmemekte ısrar etmesi düşünülünce burada yönetimin de ellerinin bağlandığını görüyoruz. Son saatler içerisinde Vagner Love'ın gönderilip, Burak Yılmaz'ın transfer edilme durumu gerçekleşseydi eğer hocanın burada isteği de gerçekleşmiş olacaktı.

Ayrıca yeni transfer damgası vurabilecek oyunculardan bir tanesi ise Jeremain Lens. Kamp gördü ve gösterdiği performansla taraftarla yıldızının barıştığını düşünüyorum. Umarım sağ açık mevkisinin değişilmez ismi olur.

Keşke gönderebilseydik...

Keşke gönderebilseydik köşemde ise Domagoj Vida, Vagner Love ve Mustafa Pektemek var. Aslında bunlara Pepe, Tolgay Arslan, Quaresma ve Negredo'nun da eklenmesini düşünüyorum ancak transferin son 20 gününde onlarla alakalı net haberler çıkmayınca dolayısıyla oyuncuların gitme durumu da olmadı dolayısıyla. Dünya Kupası finalisti Vida'dan elde edilebilecek yüksek gelir ile yüksek maaş alıp performans anlamında dipte olan Mustafa Pektemek ve Vagner Love gönderilseydi eğer transferdeki başarı oranı benim gözümde artacaktı.

Kadro Planlaması


Kadro planlaması adına konuşulabilecek çok başlık var. Bence en önemlilerinden bir tanesi sağ bek mevkisinde tek oyuncumuz olan Gökhan Gönül'ün bulunması. Belli bir süre boyunca Adriano ve Dorukhan'ın da sağ beki yedekleyebileceğini ekleyeyim. Merkez orta sahada 6 numara rolünde oynayabilecek toplam dört oyuncu sayabiliyoruz. Medel'in stoper rotasyonuna da dahil edildiğini düşünüyorum. 8 numara rolünde ise Tolgay ve Oğuzhan ile buranın yeterli olduğu konusunda hemfikiriz sanıyorum.
Sağ açık rotasyonunda Lens, Gökhan Töre ve Quaresma; sol kanat rotasyonunda ise Babel ve Güven'i görüyoruz burada da bir sıkıntı yok gibi duruyor. Gelelim en sıkıntılı mevkiye Negredo, Love, Larin ve Mustafa Pektemek var nicelik anlamda cidden sıkıntı yokken nitelik anlamda bu kadar sıkıntı olmasının mantıklı bir açıklaması olmalı bence. Burada sizin cevap vermenizi istiyorum: Vagner Love ve Mustafa Pektemek bu rotasyonda olmasa bu Beşiktaş'ın yararına mı olurdu, yoksa zararına mı?


Transfer döneminde en çok eleştirdiğim konuların başında plansızlık ve transfer hamlelerin kampa yetişmemesi konularıydı. Güven Yalçın ve Dorukhan Toköz transferlerini kenarda bırakıyorum çünkü Beşiktaş'ın ilk on birine yapılan transferlerde bir plan olmadığını gördüm. Kadroya direkt olarak girecek olan Karius ve Adem Ljajic transferlerinin ise kampa yetişmediğini gördük. Neyse ki önümüzde milli ara var da en azından bu oyuncuların takımla birlikte çalışmalarından sonra kadroya dahil edilebilecek vaziyete gelecekler.


2 yorum:

  1. 1- Yazınızda hem "...Merkez orta sahada ve sağ bekte forma giyebilen aynı zamanda da Ümit Milli Takımın orta sahalarından olan Dorukhan Toköz..." hem de "...Bence en önemlilerinden bir tanesi sağ bek mevkisinde tek oyuncumuz olan Gökhan Gönül'ün bulunması.." ifadeleri mevcut. Okuyucu olarak hangisine inanalım?
    2-Sizin de bildiğiniz gibi kadro planlaması keyfiyete göre değil oyuncu geliş-gidişine göre yapılır ve alternatiflerinizin de elinizde hazır olması beklenir. Örneğin Babel 'in oalsı gidişi sonrası Chadli 'nin listeye girmesi (bu arada 10 numara için değil sol açık için ve Babel yerine listede olduğunu tekrar hatırlatayım). Bir başka örnekte olası Negredo 'nuın gidişi üzerine Mandzukiç 'in listeye girmesi. Bunun için Vida, Quaresma, Pepe ve Tolgay için keşke gidilse derken Vida hariç neden gitmesi gerektiği belirtilmemiş. Pepe ve Quaresma 'nın da sezon başından itibaren yüksek formları düşünüldüğünde iyiki gitmemişler diyoruz (Pepe şuana kadar 4 gol attı ki Real Madrid de en golcü sezonu 5 diye biliyorum ve Quaresma sezon başı istatistiği:her maç gol/asiste katkısı var)
    3-Son olarak yazılarınızda sbep-sonuç ilişkisini açık şekilde yazarsanız bilgilerinizi daha düzgün bir şekilde iletme şansınız olabilir.

    YanıtlaSil
  2. 4-Umut Nayir transfer olduğunda en çok siz sevinmiştiniz doğru haıtlıyorsam. Ancak bu yazınızda "...Neden alındığını anlamadığım ama neden gönderildiğini anladığım oyunculardan bir tanesi Umut Nayir..." ifadeniz mevcut.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.