Adem Ljajic İncelemesi #10

Ve sonunda beklenen oldu Beşiktaş on numara mevkisine istediği oyuncuyu transfer etti. Oyuncunun genel olarak kim olduğunu, istatistiksel verilerini, nasıl bir oyun tarzı olduğunu ve Beşiktaş'ın oynadığı oyunda ne gibi bir değişiklikler yapacağını yazacağım. Keyifli okumalar...

























Adem Ljajic kimdir?

29 Eylül 1991 Novi Pazar doğumlu Adem Ljajic, futbola Sırbistan'ın Josanica takımında başladı. Burada oynadığı 6 sezonun ardından ülkenin önemli kulüplerinden Partizan'a transfer olan Adem, 2010 yılında ilk transferini 6 Milyon Euro karşılığında Fiorentina'ya giderek yaptı. Fiorentina'da oynadığı 3 sezonun ardından İtalya'nın başkenti Roma'ya 12 Milyon Euro karşılığında transfer oldu. Roma'da gösterdiği performans pek tatmin etmeyecek ki 2015/16 sezonunun başında bir diğer İtalyan kulübü Inter'e kiralık gönderildi. Inter'de gösterdiği 1 sezonun ardından 2016/17 sezonuna girilirken Roma oyuncuyu Torino'ya 9 Milyon Euro karşılığında sattı. 19 yaşında İtalya'ya adım atan Adem Ljajic, 8 yıl boyunca İtalya'nın 4 farklı takımında da forma giydi.

İstatistiksel Verileri

2010/11 - 28 Maç 3 Gol 7 Asist - Fiorentina ilk sezon
2011/12 - 18 Maç 1 Gol 1 Asist
2012/13 - 31 Maç 12 Gol 6 Asist
2013/14 - 33 Maç 6 Gol 6 Asist - Roma ilk sezon
2014/15 - 41 Maç 9 Gol 2 Asist
2015/16 - 29 Maç 4 Gol 3 Asist - Inter ilk sezon
2016/17 - 36 Maç 12 Gol 11 Asist - Torino ilk sezon
2017/18 - 28 Maç 6 Gol 13 Asist

Mevki olarak istatistik dağılımı

Adem Ljajic'in futbola başladığında asıl mevkisi sol açık rolündeydi. Zaman zaman İtalya'da farklı takımlarda oynarken 10 numara oynasa da özellikle 2017/18 sezonunda Torino formasıyla çıktığı maçlar da onu sürekli 10 numara olarak gördüğümüzü belirteyim.

Sol Açık - 87 Maç 29 Gol 23 Asist
On Numara - 32 Maç 9 Gol 11 Asist
Santrafor - 22 Maç 1 Gol 4 Asist
Sağ Açık - 21 Maç 4 Gol
Sahte Forvet - 9 Maç 2 Gol 1 Asist

Nasıl bir oyun tarzı vardır?

Adem Ljajic oyunu basit oynamayı seviyor. Kanat oyuncusundan devşirme bir ofansif orta saha olduğu için de kanatlara deplase olabiliyor. Sol açığa yatarak oynamayı seven tipte bir oyuncu, Beşiktaş'ta Oğuzhan Özyakup'un da soldan halfspace bölgesine kat ederek birçok golü ve asisti vardı. Halfspace bölgesi: Ceza sahasının kaleye en uzak bölgesi olarak betimleyebilirim. Delgado'nun kenardan attığı gollerin olduğu bölge halfspace bölgesi. İşte Ljajic de bu bölgede oyunu rahatlıkla kurabilen ve insiyatif alabilen bir oyuncu. Sağ ayağını kullanmasından ötürü, bu bölgeden içeri penetre edebilen bir özelliğini de ekleyeyim.
İtalya'da futbol oynamanın zorluğunu biliyoruz, fiziksel mücadelenin yüksekliğinden ötürü fiziksel koordinasyonunun sağlam olduğunu gözlemledim. Saha içerisinde yapılacak herhangi bir ön alan baskısında Ljajic üzerine düşen görevi yerine getirebilir çünkü fiziksel mücadeleden kaçmayan bir oyuncu kendisi. Ayrıca kısa mesafede bir anda hızlanabilen ve patlayıcı gücü olan bir oyuncu.

Beşiktaş'ın oyun tarzında ne değişiklikler olur?

2015/16, 2016/17 ve 2017/18 sezonlarında Beşiktaş üç farklı oyun oynadı. Özellikle 2015/16'da oynanan oyunun seviyesi epey yüksekti. Oyunu yerden oynamaya çalışan bir savunma dörtlüsü ve yerden oynanmasından ötürü topla ilişkisi yüksek olan bir merkez orta saha görüyorduk. Bu merkez orta saha topu oyunu ileride yönetecek ofansif oyun kurucuya aktarıyordu. İşte 2015/16 sezonundan sonra Sosa yerine yapılan Talisca hamlesi bizim bu oyunumuzu sekteye uğrattı. Talisca'nın skor ile varolabilen yani gol atarsa iyi bir maç geçirmiştir, gol atamazsa kötü oynamıştır mantığı üzerine hareket edersek oyun anlamında Talisca'nın takım oyununa katkısı neredeyse sıfırdı. Aboubakar ile birlikte oynadığı zaman Aboubakar'ın topsuz oyunlarıyla kendisine boş alan bulduğunda iyi değerlendirdiğini görmüştük ancak geçtiğimiz sezon forvete Negredo transferiyle birlikte bu yapı doğru işlemedi. Beşiktaş tarihinin belkide en önemli golcüsü olan Mario Gomez dahi olsa bile bu sistem yine işlemeyecekti.
Beşiktaş'ın tekrardan 2015/16 sezonundaki oyununa dönmesi açısından sadece kendine değil, takımdaki diğer oyuncuları da oyunun içine sokabilen Adem Ljajic transferi bence çok başarılı oldu. Kısa ama net bir bilgi paylaşacağım: Adem Ljajic'in geçen sezon maç başı 2.3 şut ve 2.5 kilit pas ortalamasıyla oynadığını görüyoruz, Talisca ise geçen sezon 4.1 şut ve 1.1 kilit pas ortalamasıyla oynamış. Jose Sosa'nın sazı eline aldığı 2015/16 sezonunda ise 2.2 şut ve 2.1 kilit pas ortalamasıyla oynadığını gördük. Hem Talisca hem Sosa hem de Ljajic'in, Beşiktaş'ın oyun düzeninde ne benzerlikte işler yapacağı bu istatistik sayesinde belli oluyor gibi.
Ayrıca Şenol Güneş'in de elinde merkezden oyunu hızlı yönlendirebilecek tipte toplam 4 oyuncusu olmuş olacak ki hiçbir geliştirilebilir yanı olmayan orta-kafa-gol oyunumuz tamamen topu merkezden götürebilecek ayaklara sahip vaziyette. Bu ayaklar formda bir Atiba, Gary Medel, Oğuzhan ve Adem Ljajic olarak görülüyor.

Transferin maliyeti benim beklentilerimi tamamen karşılayacak vaziyette umarım performans anlamında da beklentileri karşılayacak bir transfer olur, hayırlı uğurlu olsun.
Saygılar...


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.