Transferi Üzerine #5 Rafael da Silva

Transfer çalışmaları devam ederken bende transferi konuşulan isimleri yazmaya devam ediyorum. Yazı dizisinin beşinci bölümünde Rafael da Silva'yı mercek altına almış durumdayım.





9 Temmuz 1990 Brezilya doğumlu olan Rafael, futbola Brezilya'nın ünlü kulüplerinden Fluminense'de başladı. 1 Ocak 2008 tarihinde Manchester United'a transfer olan oyuncu, 6 ay sonra A Takım ile Premier League'de maçlara çıkmaya başladı.
2008/09 sezonunda 28 maça çıkıp 1 gol ve 1 asist yaptı.
2009/10 sezonunda 16 maça çıkıp 1 gol ve 2 asist yaptı.
2010/11 sezonunda 28 maça çıkıp 1 asist yaptı.
2011/12 sezonunda 18 maça çıkıp 5 asist yaptı.
2012/13 sezonunda 40 maça çıkıp 3 gol ve 4 asist yaptı.
2013/14 sezonunda 29 maça çıkıp 1 asist yaptı.
2014/15 sezonunda 11 maça çıkıp 1 asist yaptı.

Manchester United formasıyla toplam 170 maça çıkıp 5 gol ve 10 asist yaparak 3.2 Milyon Euro karşılığında Olympique Lyon'un yolunu tuttu.

2015/16 sezonunda 27 maça çıkıp 1 gol ve 2 asist yaptı.
2016/17 sezonunda 41 maça çıkıp 6 asist yaptı.
2017/18 sezonunda 31 maça çıkıp 1 gol ve 2 asist yaptı.

Nasıl bir oyuncu?

Rafael; Fluminense'den, ManU'ya transfer olduğunda birçok kesim tarafından geleceğin en iyi sağ beklerinden biri olarak gösteriliyordu. Hatta ikizi Fabio ile birlikte transfer edilmişti ve Brezilya Milli Takımı'nın da ilerleyen yıllarda sağ ve sol bekleri bu ikizlere verileceği öne sürülüyordu. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen Rafael o beklenen patlamayı bir şekilde yapamadı. Manchester dönemi sakatlıkların da fazla olduğu dönemlerden bir tanesiydi.

Genel olarak ortalama bir bek olduğunu söylemek mümkün. Mükemmel bir pazarlama ürünü olsa dahi ''overrated'' yani ''gereğinden fazla abartılmış'' bir oyuncu olarak görünüyor. Yeteneklerini ve kalitesini yansıtabilmesi açısından Türkiye'nin kariyeri için iyi bir durak olduğunu düşünüyorum.

Hücum anlamında önündeki oyuncunun alacağı rolün önemli olduğunu düşünüyorum. Zira Rafael ileri çıkmayı seven ve hücumda top kullanmak isteyen bir oyuncu olarak dikkat çekiyor. Takım arkadaşları ile iletişiminin ortalamanın üstünde olduğunu gördüm. Beşiktaş takımındaki oyuncu grubunda da epey Brezilyalı oyuncu olması adaptasyon ve saha içindeki iletişim açısından epey sağlıklı gözüküyor.

Sol açıkta oynattığımız ve bence takımımızın en önemli oyuncularından bir tanesi olan Ryan Babel'in tarzında bir oyuncuyu sağ açığa koyduğumuz takdirde Rafael transferinin de ne kadar mantıklı olduğunu anlayabileceğiz. Çünkü Rafael savunmada alan değişimlerinde problem yaşayan bir oyuncu. Biraz daha açarsam: Takım arkadaşlarıyla birlikte hücumdayken üçüncü bölge olarak tanımladığımız alandan birinci bölgeye geçişlerde problem yaşayan bir oyuncu. Keza Quaresma gibi ya da Quaresma özelliğinde savunmaya yardım konusunda hayali bir rol üstlenen oyuncular Rafael'in oyununu epey zorlayabilir.

Düşüncem

Şenol hocanın bir sağ bek ve bir santrafor istiyorum söyleminden sonra oraya bir sağ bek transferi şart olmuştu zaten. Gökhan Gönül'ün maksimum 65-70 dakika oynayabildiğini düşünürsek hocanın bu isteği gayet yerinde. Savunma dörtlümüzde Juan Jesus'un olacağı konuşuluyor, kendisi Brezilyalı. Burada savunma transferlerinde bir mantık yürütmek gerekirse Adriano, Juan Jesus, Pepe ve Rafinha'nın olduğu dörtlü tamamen Portekizce ve Flemenkçe konuşabiliyor. Rafael transferinde bir akıl konulmuş olduğunu görmek beni mutlu etti.
Ancak eğer oldu da satışını beklediğimiz Negredo gibi, Love gibi oyunculardan bonservis güzel bonservisler elde edebilirsek Michael Lang bana orada daha sağlam olacakmış gibi geliyor.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.