Oyuncu İncelemesi #1 Güven Yalçın

2018-19 sezonunun başlamasıyla birlikte transferde de hız kazanmaya başladık. Geleceğe yatırım olarak transfer edilen Güven Yalçın'ın nasıl bir oyuncu olduğuna dair kafalarda soru işaretleri var. Bu soru işaretlerini kaldırmak amaçlı bu yazıyı yazma gereksinimi duydum.





18 Ocak 1999 tarihinde Düsseldorf'ta dünyaya gelen Güven, futbola VfL Benrath takımında başladı. 2006 yılında Bayer Leverkusen altyapısına transfer olan Türk asıllı oyuncu kariyer merdivenlerini burada aşmaya başladı. Güven Yalçın için tipik bir orta saha oyuncusu veya tipik bir santrafor oyuncusu demek mantıklı değil. Oyuncunun farklı özellikleri var, bu özellikleri onu diğer oyunculardan epey ayırabiliyor. Güven'in farklı özellikleri olsa da Almanya gibi mücadeleci liglerin bulunduğu bir ülkede üst düzey maçları bulunmuyor. Genellikle takımının altyapı maçları ve bölgesel liglerde süre almış olduğunu görüyoruz.

Nasıl bir oyuncu?

İzlediğim maçlar ve okuduğum yorumlar sonrasında benim de bir fikrim oluştu. Yukarıda da belirttiğim gibi Güven mevki merkezli bir oyuncu değil, farklı özellikleri bulunan bir oyuncu. Öncelikle şunu belirtmek isterim Güven Yalçın'ı, Beşiktaş mevcut forvet rotasyonunda Negredo ve Cyle Larin ile birlikte yan yana oynatabiliriz. Fakat Love ve Pektemek ile birlikte oynayamaz zira kendisi tamamlayıcı rolde oynayabilen bir oyuncu. 1.84 boyu hücumlarda size açısından takım arkadaşlarına pozitif olarak katkı sağlıyor. Ek olarak iki ayağını birden kullanabildiğini belirteyim. Güven'in en büyük özelliklerinden bir tanesi de şu: Ön bölgede ayağında top tutabilirken, takım arkadaşlarını da oyunun içine sokabiliyor.

Beklentiyi doğru ayarlamak

19 yaşında bir çocuktan bahsediyoruz, her ne kadar Türk asıllı olsa bile Almanya'dan gelecek ve bir alışma dönemi olacağı kesin. Transferi yapılırken ''ücret ödendi mi?'' veya ödendiyse ''ne kadar ödendi?'' gibi sorular beklentiyi ayarlamak adına cevap bulması gerekiyor. Kendisinin istediği genç oyuncuları nerelere taşıdığını bildiğimiz bir Şenol Güneş etkeni varken Alman altyapısını 19 yaşına kadar almış bir Güven Yalçın'ın potansiyeli beni epey heyecanlandırıyor.

Transfer aklı

FEDA sezonunda yabancı sınırlaması varken Oğuzhan, Olcay gibi herkes tarafından beğenilen gurbetçi politikasını tekrardan devreye sokmuş gibiyiz. Özellikle son 2 sezondur Financial Fair Play'den ötürü sürekli kendini kanıtlamış oyuncular transfer ederek kadrodaki yaş ortalamasını 29,6'ya çıkartmıştık. Bu transfer ve Dorukhan Toköz transferi, yapılan veya yapılacak transferlerde belli bir akıl konulduğunun göstergesi gibi duruyor. Hayırlı olsun...








Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.