Başakşehir FK Prewiev & Pre-Match Analysis

Herkese merhaba... Hafta sonu oynanacak Başakşehir-Beşiktaş maçı için bir yazı yazma düşüncesine girdim. Başakşehir'in neler yapabileceğine, Beşiktaş'ın nelere dikkat etmesi gerektiğine dair geniş çaplı bir analiz yazmayı düşünüyorum.
Bu analizi yazarken Başakşehir'in ligde oynamış olduğu son 3 maçı göz önünde bulundurdum. Keyifli okumalar.





Mevcut Durum

Abdullah Avcı ile sezona devam eden Başakşehir ligin bu maç öncesinde lideri. Bu sezon oynadıkları 10 maçta 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi aldılar. Bu maçlarda 14 gol atıp sadece 4 gol yediler. Bu sezon Başakşehir'deki en büyük farklılık geçen sezon takımı sırtlayan oyuncuların yanına rotasyondaki diğer oyuncuları da doğru şekilde süre alması. O yüzden de analiz edebilmek adına sezon başından bu yana olan bütün durumları göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bu sezon Başakşehir, 4-1-4-1 dizilişi ile maçlara başlamayı tercih etti. Geçen yılın en iyi merkez orta saha oyuncusu seçilen Emre Belezöğlu'nun da 2 Eylül'den bu yana maçlara çıkamadığını görüyoruz. Merkezde geçen yıl transfer edilen İrfan Can Kahveci bu bölgede sezon içerisinde epey süre almaya başladı. Yanlarında ve/veya önünde konuşlanan isimler ise Mossoro ve Mahmut Tekdemir olarak öne çıkıyor. Geçen sezon ile bu sezonun arasındaki farklılıklardan bir diğeri ise savunma merkezinde göze çarpıyor. Geçen sezon epey süre alan ve aldığı süreleri de iyi değerlendiren Attamah'ın yerine Da Costa oynuyor, Da Costa'nın yanındaki isim ise bence Türkiye'nin en iyi yabancı stoperi Epureanu. Kalede de bir değişim olduğunu görebiliyoruz: Abdullah Avcı'nın oyunu en geriden kurması artık bilinen bir gerçek. Volkan Babacan geçtiğimiz yıllarda forma giyerken bu sezon formasını Mert Günok'a kaptırmış vaziyette zira Mert'in ayaklarını kullanma özelliği Volkan'a göre daha iyi durumda. Abdullah Avcı da bu sebepten ötürü Mert'e forma şansı veriyor.

Başakşehir savunmadan hücuma nasıl çıkar?

Başakşehir'in en büyük özellikleri topa sahip olma ve sabırla yaptıkları isabetli paslar olarak dikkat çekiyor. Zaten takımın bu istatistikleri de ligin en iyi istatistikleri olarak öne çıkıyor.

# Topa Sahip Olma Yüzdesi - %59
# Pas Yüzdesi - %84


Mert Günok oyunu kurarken ilk topu sol stoper Epureanu(4) ile oynuyor. Oyun kurulumunda kenar bekleri oyuna genişlik kazandırarak merkezdeki sayısal üstünlüğü sağlamaya gayret ediyor. Burada Mahmut Tekdemir'in(6) üstlendiği rol çok önemli zira Beşiktaş'ta da Atiba'nın yaptığı savunma ve hücum arasındaki köprü görevi kurma rolünü Mahmut Tekdemir üstleniyor. Merkezde bulunan İrfan Can(7) ile oyun ikinci bölgeye taşınmış oluyor. Son oynadıkları Konyaspor maçında aldığım notlarda Konyaspor hücumcuları top Mert Günok'tan ve Epureanu'dan çıkarken değil Mahmut Tekdemir topun kontrolünü kendine aldığı zaman baskıyı yaptı ve Konyaspor burada epey pozisyon üretti. Yazının ilerleyen kısımlarında Beşiktaş'ın ne yapması gerektiğini yazacağım ancak bu tip baskıları defansif forvet ile yapmak en mantıklısı. Son Rizespor maçında gol bulan Mustafa Pektemek bu tip baskı unsurunda önemli bir rol oynayabilir.

Son Konyaspor maçında sağ bekte Çaiçara görev yapmadı ve yerine Uğur Uçar oynadı. Sanıyorum ki Beşiktaş maçında Çaiçara görev alacak. Başakşehir'in savunmasındaki dört oyuncunun da Clichy, Epureanu, Da Costa ve Çaiçara ayaklarının iyi olduğunu düşünüyorum. Da Costa bu dörtlü arasında en sırıtan oyunculardan bir tanesi ki oyun kurmada birincil görev onun değil.

4-1-4-1 mi 4-1-2-3 mü?

Başakşehir'in bu sezon oynadığı 10 lig maçının 8 tanesinde ağırlıklı olarak 4-1-4-1 oynadığını görüyoruz, ancak durum böyle değil.



Başakşehir'in son oynamış olduğu Konyaspor maçının ortalama pozisyon verisi. İzlediğim maçlarında da gözlemlediğim kadarıyla takım boyunu kısa tutmaya çalışan ve hem hücumda hem de savunmada takımca hareket etmeye çalışan bir ekip olarak dikkatimi çektiler. Saha içerisinde de varyasyonları değişim arz etmekte. Ama şu şablondan gidecek olursam şunları yazabilirim: Konyaspor maçında en ileride Bajic forma giyerken Beşiktaş maçında yüksek ihtimalle Adebayor forma giyecek. Bajic ile Adebayor arasındaki en büyük farklılıklardan biri ön alandaki baskıda Adebayor baskı unsuru olurken Bajic daha stabil kalıyor. Keza yine Konyaspor karşısında sol çizgide Kerim Frei oynamıştı ancak ben Napoleoni'nin oynayacağını düşünüyorum. Napoleoni takım savunmasında Kerim Frei'dan daha etkili işler yapıyor.
Yandaki fotoğrafta da görüldüğü üzere ön alanda beşli bir set oluşmuş durumda. Başakşehir ön alan presinde bu şekilde yapıyor hatta zaman zaman ön alandaki Mossoro(8) da Bajic'in yanına geliyor ve dörtlü bir pres uygulanıyor. Ancak burada Beşiktaş adına uygulanması gereken en önemli durumlardan bir tanesi tam olarak şudur: Başakşehir bu baskıyı yaparken Beşiktaş'ın kenar bekleri kendi yarı sahasının iç kenarlarına dolarak kalecilerinden top beklemeli. Zira Konyaspor bu baskıdan çıkışta sürekli bu işi yapmış ve başarılı olmuş. Adriano ve Gökhan Gönül'ün de top kullanımının üst seviyede olduğunu biliyoruz, alacakları bu toplarla Beşiktaş'ı hücuma kaldırabileceklerini düşünüyorum.

Duran Top Hücumu/Savunması

İstatistikler Beşiktaş'ın bu sezon duran toplardan en çok gol yiyen takımı olduğunu söylüyor. Başakşehir'in de duran toplardaki etkisini bu sezon içerisinde sıklıkla gördük.

Duran Top Hücumu

Aşağıda bulunan iki görselde Başakşehir'in bu sezon duran top hücumlarında nasıl yerleştiğini görüyoruz;

Duran Top Savunması

Aşağıda bulunan iki görselde Başakşehir'in bu sezon duran top savunmalarında nasıl yerleştiğini görüyoruz;



Beşiktaş ne yapmalı?

Beşiktaş, ilk başta topun kıymetini bilen oyuncular ile sahaya çıkmalı. Topun kıymetini bilen oyuncular: Gökhan Gönül, Adriano, Atiba, Adem Ljajic, Ryan Babel, Lens, Vagner Love ve Mustafa Pektemek olarak öne çıkıyor.
Özellikle merkez orta sahada performans anlamında standardın epey altında olan oyuncular var: Oğuzhan, Tolgay gibi. Ben bu oyuncuların başlangıç kadrosunda olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sakatlıktan çıkan Ryan Babel ve Adem Ljajic'in de içerisinde olduğu bir düzen olması gerekmekte. Savunmadan çıkartılacak toplarda Atiba haricinde Adem Ljajic'in de bu rolü üstlenmesinden dolayı Ljajic'in 8 numarayı çekilmesi mantıklı olabilir.
Son maçta üzerinde düşen görevi iyi yapan Mustafa Pektemek'in de bu maçta oynaması gerektiğini düşünüyorum ki yukarıda da bu maçtaki önemi farklı olacaktır. Beşiktaş'ın sahaya Karius, Gökhan. Pepe, Vida, Adriano, Lens, Atiba, Ljajic, Babel, Mustafa Pektemek ve Vagner Love ile çıkması bana şu şartlar içerisinde en mantıklısı gibi geliyor.
Mustafa Pektemek'in, Vagner Love'a yardımcı rol üstlenmesinin yanında rakibi de kovalamasını düşündüğümden ikinci bölge ve üçüncü bölge arasında bir yerde konumlanması gerekmekte.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.