Beşiktaş'a hoşgeldin Loris Karius!

Ve Fabri'nin ayrılmasından sonra beklediğimiz kaleci transferini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Liverpool'un geçen sezon kalesini başarıyla koruyan Loris Karius'u, 2 yıllık kiralık olarak kadromuza kattık.




Fabricio'nun önümüzdeki sezon sözleşmesinin bitmesine nazaran ve gelen yüksek teklifi değerlendirmek adına Beşiktaş Yönetimi, Fabri'nin satışına onay vermiş ve kaleci arayışına girmişti. Kaleci aradığımız her dönem karşımıza çıkan Ospina, Bursaspor'un başarılı kalecisi Harun Tekin, Liverpool'un üçüncü kalecisi Mignolet de listeydi. Nitekim geçen sezon toplam 33 maçta Liverpool kalesini koruyan Loris Karius'u kiraladık.

Loris Karius

22 Haziran 1993'te Almanya'nın Biberach kentinde dünyaya gelen Loris Karius, futbola Mettenberg Jugend'de başladı. Karius, 12 yaşında SSV Ulm 1846 Jugend'den Stuttgart altyapısına transfer oldu. 2010'da Manchester City altyapısına transfer olan Karius, 2011'de tecrübe kazanması için Mainz'a kiralandı. 2012'de bonservisiyle Mainz'a transfer olan Alman kaleci, o sezon Bundesliga'da sadece 1 maçta forma giyebildi. 2013/2014 sezonunda takımın as kalecisi olan Karius, Bundesliga'da forma giydiği 23 karşılaşmada 31 gol yedi. 2014/2015 sezonunda Bundesliga'yı 11. tamamlayan Mainz'ın kalesini tamamen devralan Karius, kariyerindeki beklenen patlamayı bu sezonda gerçekleştirdi. Genç file bekçi, Alman ekibiyle çıktığı 33 karşılaşmada 41 gol yedi.  Alman kaleci, ertesi sezon Bundesliga'da 34 maça çıktı ve 42 gol yedi. 2016 yılında 23 yaşındayken kariyer transferini gerçekleştiren Karius, 6.2 milyon euro karşılığında Premier Lig devi Liverpool'a transfer oldu. İlk sezonunda Premier Lig'de 10 maça çıkan Karius, Mignolet'nin arkasında kaldı. Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde finale çıkan Liverpool'un kalesini koruyan Alman file bekçi, Premier Lig'de 19 maçta takımının kalesini korudu ve 14 gol yedi.

Artıları ve Eksileri

(+) Beşiktaş takımı oyunu en geriden kurmaya gayret eden bir oyun anlayışıyla oynamaya çalışıyor. Her ne kadar savunmadaki oyuncular -Medel, Adriano ve Gökhan hariç- uzun oynamayı sevseler de buradaki ana problem merkez orta saha ile alakalı. Konuya dönecek olursam Fabricio'nun oyun kurabilen bir kaleci olduğunu anlatmaya gerek yok. Karius ile Fabri'nin oyun kurma özelliğini kıyaslarsam eğer Fabri büyük eşittir Karius diyeceğim. Buradan Karius kötü anlamı çıkartılmasın, zira Fabri'nin bu yöne çok daha iyiydi.

(+) Mental açıdan sıkıntılı bir dönemi geride bıraktı Karius. Şampiyonlar Ligi Finali'ndeki hatalarından ders çıkarabileceği ve performansını arttırabileceği bir takıma gelmesi onun açısından çok daha iyi oldu diyebiliriz. Beşiktaş taraftarının bu konularda epey destekleyici ve yapıcı davrandığını söylemeye gerek yok.

(+) Benim şöyle bir tezim vardı: ''Tolga Zengin'in kalecilik yetenekleri, Fabricio'dan daha iyi fakat Fabricio'nun özellikleri Beşiktaş'ın oyununa pozitif cevap veriyor.'' şeklinde. İşte Karius'un kalecilik yetenekleri hem Tolga'dan hem de Fabricio'dan daha iyi bu anlamda da başarılı olacağını düşünüyorum. Geçen sezon oynadığı 33 maçta kalesini 16 defa gole kapatmış olması başlı başına mükemmel bir istatistik.

(+) Liverpool forumlarında okuduğum ve anlayabildiğim kadarıyla genel olarak tüm Liverpool'luların bahsettiği yegane konu: Oyuncunun mental olarak kafasını toplayabilmesi gerektiğiydi. Beşiktaş tarihindeki Alman oyuncuları da göz önünde bulundurduğumuzda ''Alman ise gelsin, iş yapar.'' düşüncesi ile birlikte Beşiktaş'ın ona güveneceğini ve onun da Beşiktaş'ın kalesini iyi kullanacağını düşünüyorum...

(-) Maç içerisinde kopmalar yaşadığını gözlemlemiştim, kurtarılması imkansız olan topları rahatlıkla çıkartıyor ancak maç içerisinde olmadık hatalar yapabiliyor. Formunu kazanana kadar yaşayacağı herhangi bir sıkıntılı hata ona pahalıya mal olabilir. Bu yüzden bu noktada şansa ihtiyacımız var...

(-) Topu oyuna iyi soktuğundan bahsettim ama aynı başarıyı yan toplarda gösteremiyor. Mrmic'in bu konu üzerinde durması gerekmekte.

Beklentim

Bir aksilik çıkmazsa 2 yıl boyunca Beşiktaş kalesini koruyacak. 2.5 Milyon Euro bonservis ücreti ve zorunlu satın alma opisyonu olarak da 8 Milyon Euro ücrete anlaştığımız yazılıyor. Bu şartların makul olduğunu düşünüyorum. Tolga Zengin'in güven vermediği düşünüldüğünde ve bu sezon Bakü hayali kuran camia içerisinde de kaleyi böyle üst düzey birine emanet etmek mantıklı bir hamle oldu. Umarım başarılı olur, hayırlı uğurlu olsun...



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.